OšpiceOšpice so zelo nalezljiva otroška bolezen, ki jo povzroča virus ošpic, za katero pa lahko zbolijo tudi odrasle osebe. So akutna bolezen z izrazitimi simptomi, ki jo povzroča virus, prenašajo pa se z izločki iz ust in nosu in so precej hitro nalezljive.

 

V zadnjem času v evropskih državah poročajo o vse več primerih obolelih otrok in odraslih z ošpicami. Na NIJZ pozorno spremljajo situacijo in javnost sproti obveščajo o ustreznih priporočilih.

  

Ob pojavu značilnih bolezenskih znakov (vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in značilen rdečkast izpuščaj po telesu), o tem po telefonu takoj obvestimo izbranega osebnega zdravnika oz pediatra in ostanemo doma! 

 

Ob sumu, da ste zboleli ali da je vaš otrok zbolel z Ošpicami bolni nikakor ne vstopajte v prostore Zdravstvenega doma saj s tem dejanjem ogrožate vse ostale paciente in obiskovalce zdravstvenega doma.

 

Prvi stik z izbranim zdravnikom oz pediatrom se vedno opravi preko telefona! V primeru odsotnosti vašega zdravnika se posvetujte z Dežurnim zdravnikom na tel.št: 05/ 6207 234.


Več napotkov najdete na naslednji povezavi.

Več o ošpicah in zaščiti pred boleznijo najdete na naslednji povezavi. 
ZD Piran © 2013 - Produkcija: Profi Bit - vstop: Administracija strani